A cefre lefőzésekor a legtöbb problémát az anyag leégése okozza.
Sok kellemetlenségtől szabadul meg, ha cefrekosarat használ az alszesz előállításakor. A leégésre hajlamos sűrű anyag nem érintkezik a forró üst falával, folyadék réteg veszi, körül mely nem tud leégni. A gyümölcs darabok nem tudnak az üst aljára leülni. A cefrepárlási ideje jelentősen rövidülhet.
A cefre elkészítésekor lényeges, hogy ne legyenek benne nagyobb szilárd darabok, egyrészt mert az a cél, hogy az élesztőgombák az összes cukormolekulához hozzáférjenek és alkoholt készítsenek belőle, másrészt a gyümölcs aromái és íz anyagai is így tudnak a főzés közben a párlatba vándorolni. A pektinbontó enzim gyümölcs sejtfalában lévő pektin lebontásával gyakorlatilag elfolyósítja az alapanyagot.
Ennek ellenére előfordulhat, hogy nagyobb darabok maradnak a cefrében. A szimpla falú, keverő nélküli főzőkben a cefrében lévő szilárd gyümölcs darabok leülhetnek a főző aljára és a legóvatosabb melegítés mellett is előbb-utóbb szenesedni kezdenek.
A leégett, "odakozmált" cefre kellemetlen ízű, szagú, mely tönkreteszi a pálinkát.
További kárt jelent,hogy a leégett üstöt csak sok munkával lehet kitisztítani.
Kosár méret:
