A pálinkafőzés jogi háttere
Pálinkafőzés jogi héttere 2021.01.01-től
A magánfőzés keretében előállított párlat adózása 2021 01.01-től nagy mértékben változott, vagyis a 43 hektoliterfok éves mennyiségig (ami 86 liter 50 %-os párlatnak felel meg) adómentessé válik a házi pálinkafőzés. Megszűnik a párlat adójegy és a literenként 700 forintos közteher is. 2021.01.01-től az adott év első pálinkafőzése előtt a NAV J49-es nyomtatványát kell elküldeni a hatósághoz elektronikusan vagy postai úton. A bejelentőlapon a magánfőző nyilatkozik arról, hogy a tárgyévben milyen mennyiségű párlatot tervez előállítani. A bejelentés alapján a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki, és eljuttatja a magánfőzőnek.
Nem változott azonban az, hogy az önkormányzati adóhatóságnál magánfőzőként regisztráltatnunk kell magunkat a készülék számlájával a vásárlást követő 15 munkanapon belül, vagyis és be kell jelentenünk a pálinkafőző berendezésünket.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes tájékoztatója az alábbi linken érhető el:
Az előző évtized közepén bekövetkezett szigorításokra azért volt szükség, mert az Európai Bizottság többszöri kötelezettségszegési eljárást indított a magyar pálinkaszabályozás miatt. Az Európai Bíróság is az Európai Bizottságnak adott igazat, így a magánfőzés adókötelessé vált.
Majd az Európai Tanács viszont a 2020/1151. számú irányelvben engedélyezte a tagállamok számára a magánfőzés adómentessé tételét éves 50 hektoliterfok mennyiségig. Így Magyarországon 2021. január 1-től ismét adómentessé vált a magánfőzés, immár az Európai Uniós irányelvekkel összhangban.
A magánfőzés adóvonzata az elmúlt években többször változott. Az alábbi táblázat mutatja az éves maximum 86 liter 50%-os párlat előállításának adóvonzatát:
Év | Adóteher mértéke |
2010 előtt | állami monopólium, magánfőzés nem engedélyezett |
2010-2014 | magánfőzés nem engedélyezett |
2015 | 1000 Ft átalányadó a teljes mennyiségre |
2016-2020 | 700 Ft/liter (párlatadó jegy) |
2021-től | adómentes |
Pontos jogi magyarázatról itt olvashat: