Kozmaolaj leválasztó szűrőpapír
A lepárlás során, ha a középpárlat és az utópárlat leválasztása nem sikerül megfelelően, a párlatba magasabb forráspontú összetevők (ún, kozmaolajok) az elfogadhatónál nagyobb mennyiségben kerülhetnek a párlatba. A kozmaolajok az egészségre ártalmatlan, de kellemetlen ízű és szagú anyagok, ráadásul hígításkor a pálinka opálosodását is előidézhetik. Ezért ezeket el kell távolítani.
A kozmaolajok eltávolítására alkalmazhatunk ismételt lepárlást, de gazdaságosabb és gyorsabb megoldás a párlat szűrése.
Ehhez a hibás pálinkát hűtsük le fagypont alá, és a lehűtött folyadékot öntsük át a szűrőpapíron.
A legtöbb szűrőpapír pólusai nem elég kicsik a kozmaolaj leválasztásához, ezért csak kifejezetten kozmaolaj szűrésre alkalmas szűrőpapírral érhetjük el a kívánt eredményt.