A párlattisztító szerepe a pálinkafőzésben
A pálinkafőzés egy összetett és több lépésből álló folyamat, amely mély ismereteket követel meg ahhoz, hogy valóban minőségi és finom ital legyen a végeredmény. Az alábbi bejegyzésben a lepárlást és a párlattisztító szerepét járjuk körbe.
A lepárlás alapelve
A több, kipárolgó összetevőből álló oldatból könnyebben párolognak kis azok az összetevők, amelyeknek alacsonyabb a forráspontja. Légköri nyomás alatt a víz 100°C-on forr, míg az etil-alkohol 78,3°C-on. Ezt azt eredményezi, hogy az erjedt cefre felforrósítása során mindig több alkohol fog kipárologni, mint víz.
A folyamat
A lepárlással túlerjedt cefréből elválasztásra kerülnek a lepárolható összetevők a nyersanyagból. A víz és az alkohol párosa domináns a párlatban, de a pálinkában fontos szerepe van az aromás anyagoknak, a párolgó savaknak, észtereknek, étereknek, és a magasabb alkoholoknak is.
Fontos a párlattisztító készülék előkészítése, alaposan meg kell tisztítani. A tisztító kupolát az üst és a páracső közé kell helyezni, ezzel jelentősen javíthatunk a párlatok minőségén.
A kupolán áthaladva, a párából lecsapódnak a magasabb forráspontú alkotóelemek (úgynevezett kozmaolajok), ezzel a párlat megtisztul. A pálinka végleges ízvilágát gazdagítja a nagy vörösréz felület.
A tisztító kupolánk javasolt kiegészítő az ECO pálinkafőzőnkhöz, de használható szinte bármilyen főző készülékhez. Ha korábbi pálinkafőzőnk már nem a legjobb minőségű italt készíti, akkor ha a tisztító kupolát rászereljük, újra jobb minőségű pálinkát lehet készíteni, új pálinkafőző berendezés vásárlása nélkül.
A Hazaipalinka.hu kínálatában megtalálható többféle űrtartalmú párlattisztító is, amely segít elkészíteni a tökéletes pálinkát.