Főzési tanácsok

A pálinkával és egyes pálinkafajtákkal már foglalkoztunk korábban, és most egy speciális típussal ismerkedünk meg, ami nem más, mint az ágyas pálinka, ami rendkívül nagy népszerűségnek örvend manapság. A pálinka olyan ital, amely kizárólag Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült, gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlat.

A fa hordók ma is népszerűek, ha alkoholos italok érleléséről van szó. A bort, whiskyt, pálinkát és még különböző söröket is érlelnek fa hordókban: ezek elősegítik a színeket és az aromák kialakulását is.

A pálinkafajták között megtalálhatóak olyanok is, amelyek egyes földrajzi területekhez kötődnek, mivel a gyümölcsfajta kiemelkedően alkalmas a termesztésre. Ezeken a tájakon több évszázada készítenek pálinkát, ezért külön pálinkafajtaként azonosítjuk őket, a pálinkatörvény is sokkal szigorúbb követelményeket fogalmaz meg velük kapcsolatban. Lássuk is ezeket az eredetvédett pálinkafajtákat! 

Az Ongai Kulturális Egyesület már 2010 óta rendezi meg évente a nívós pálinkaversenyt, amellyel kezdetben csak a helybéli pálinkafőzőket szólították meg, de az évek múlásával egyre szélesebb körben megismerték a versenyt és persze neveztek is saját főzeteikkel. Évek óta rendszeresen egyre nagyobb számban érkeznek a nevezések, és már külhoni pálinkafőzők is megmérettetik magukat: Szlovákiából, Romániából, Lengyelországból és Ausztriából is érkeznek versenyzők szép számmal. 

Sokféle pálinka elérhető a boltok polcain, amelyek lehetnek nagyon finomak, de belefuthatunk olyanokba is, amelyeknek fura utóíze van, túl erős, nem érződik ki a gyümölcs íze… Annak járunk most utána, hogy mikre kell figyelni ahhoz, hogy igazán jó minőségű, finom pálinka legyen a főzés eredménye.

A pálinkafőzés egy bonyolult és összetett folyamat, amely mély szakmai ismereteket igényel. Az alábbiakban azt mutatjuk be, mi történik a pálinkával a főzés után.

A pálinkafőzés egy összetett és több lépésből álló folyamat, amely mély ismereteket követel meg ahhoz, hogy valóban minőségi és finom ital legyen a végeredmény. Az alábbi bejegyzésben a lepárlást és a párlattisztító szerepét járjuk körbe.

A pálinka, hazánk egyik legkedveltebb és legnépszerűbb itala, 2013-ban került fel a Hungarikumok közé. Az alábbi bejegyzésben azt járjuk körbe, hogy mit is jelent az, hogy Hungarikum, milyen folyamat során került fel például a pálinka is.