Főzési tanácsok

Különleges pálinkás receptek

2023.02.23 09:00
Különleges pálinkás receptek

A pálinka önmagában fogyasztva is különleges kulináris élmény, pláne ha megfelelően készítették el, és ismerjük a pálinka kóstolás lépéseit is. Azonban tovább lehet fokozni az élményt egy-egy különleges étel, ital elkészítésével is. Hoztunk most kettőt, amelyek megérik az extra befektetést az ínycsiklandó végeredményért.

Epres likőr pálinkából

Könnyen elkészíthető, néhány hozzávalóra lesz szükség csak, de az eredmény magáért beszél majd! 

Hozzávalók:

  • 1,4 liter pálinka
  • 3 kg eper
  • 8 dl víz
  • 1 kg cukor
  • 1,2 liter citromlé

Elkészítés: 

Az epreket alaposan mossuk meg, majd távolítsuk el a zöld szárát. Ezután egy villa vagy botmixer segítségével törjük össze a gyümölcsöt. A kimért cukor mennyiséget keverjük el a vízzel, majd forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, akkor keverjük hozzá az eperpürét és végül a pálinkát. Töltsük palackokba, és tároljuk hűvös helyen, bár érdemes minél előbb elfogyasztani, ami nem lesz nehéz. Fagyasztóban is eláll több ideig.

Pálinkás fánk

A farsangi szezonon kívül is kiváló desszert lehet egy fánk! A különlegességét a népszerű pálinka adja.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,5 dl langyos tej
  • 2 ek cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál margarin
  • 2 cl pálinka

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt kevés langyos, cukros tejben. A liszthez adjuk hozzá a tojás sárgáját, a maradék cukrot, sót és végül a felfuttatott élesztőt. Ezután a tejet fokozatosan adjuk hozzá, majd tegyünk ugyanígy az olvasztott margarinnal és a pálinkával. Alaposan keverjük össze. A tojás fehérjét verjük habbá, majd ezt is adjuk a tésztához, és ha megvagyunk a dagasztással, 30 percet hagyjuk kelni. Lisztezett deszkára borítsuk ki a megkelt tésztát, nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, és egy fánkszaggató segítségével szaggassuk ki, és hagyjuk a kis fánkokat 20 percig kelni. Ezután süssük ki őket forró olajban.